Positivspilleren
  • Lej en lirekassemand
    • Lirekassemand
    • Historiske events
    • Lirekassemusik på plejehjemmet
    • Morgenmusik
    • Musikalsk foredrag
      • Fra fotograf til lirekassemand
      • Klassisk musik på lirekasse
      • Lirekassen en social foranstaltning
    • Bryllup på rådhuset
  • Lirekasse
    • Lirekassen historisk set
    • Lirekassemændenes historie
    • Københavnske lirekassemænd og koner
    • Rottekongen Cibrino
    • Historiske lirekasser fra Danmark
    • Myter og fakta
  • Lirekassemusik
    • Klassisk lirekassemusik
    • Fransk lirekassemusik
    • Tysk lirekassemusik
    • Hollandsk lirekassemusik
    • Engelsk lirekassemusik
    • Dansk lirekassemusik
  • Positivspilleren
    • Positivspilleren
    • Positivspillerens lirekasser
  • Kontakt

Positivspillerens lirekasser

Oprindelig lirekassemusik på autentiske, mekaniske lirekasser, på ægte historiske valselirekasser, på en elektronisk lirekasse og på en snydelirekasse.

Positivspillerens lirekasser. Fra venstre En Gebruder Brüder lirekasse fra 1885, importeret af Petersen og Steenstrup, et 20 toners Raffin tunge-orgel fra 1900-tallet. Rottekongen Cibrinos 37 toners Hofbauer-lirekasse fra 1987. En “snydelirekasse”, bygget af Rottekongen Cibrino. Lirekassen afspiller kasettebånd med musik indspillet af Cibrino selv. Rulle Marie, et 31 toners harmonipan pibeorgel nybygget af Orgelbau Stüber efter århundreder gamle traditioner og byggeteknikker.

Positivspillerens lirekasser spænder tidsmæssigt over tre århundrede. De formidler den oprindelige, tidstypiske klassiske og folkelige verdensmusik. Musik fra 1600 – 1900-tallet komponeret af kendte komponister som, Haydn, Händel, Bach, Pachelbel, Mozart, Russo og Schostakowitsch. Den senere, glade, folkelige klassiske musik – march, polka, vals og parisermusik indgår også i repertoiret. – Samt selvfølgelig den traditionelle danske lirekassemusik og folkemusik, der kan synges med på.

Harmonipan 31 fra Orgelbau Stüber i Berlin

Orgelbau Stüber har i 2020 bygget en Stüber 31 Harmonipan-lirkasse til Positivspilleren. Lirekassen er bygget af den sidste orgelbygger i Berlin, den legendariske Axel Stüber. Han er professionel orgelbygger, og har i 50 år bygget og restaureret kirkeorgler. Siden 1977 har han desuden bygget lirekasser under navnet, Orgelbau Stüber.

Positivspilleren spiller på en Harmonipan lirekasse fra Orgelbau Stober i Berlin.
Positivspilleren med Harmonipan lirekasse fra Orgelbau Stüber. Foto: Peter Leth Larsen

Harmonipanen er den sidst udviklede Stüber-lirekasse. Den har 31 toner, 16 drone-piber og 15 (pan) tværfløjtepiber. Lirekassen er resultatet af årtiers erfaring med det mekaniske musikinstrument, og er bygget efter det originale og oprindelige lydbillede. Axel Stüber vender her tilbage til rødderne. Til en tid, hvor lirekasserne eller positiverne, som de hed, spillede kirkemusik og klassisk musik komponeret af kendte komponister – specielt til de mekaniske orgler.

Axel Stüber har formået at bevare og videreføre den klassiske tradition og det traditionelle lirekassebyggeri. Her er ingen elektronik, batterier, midiboxe, midifiler, MP3 afspillere eller forbindelse til iphonen. Lirekassen er et rent mekanisk instrument. Musikken afvikles fra ruller af papir. Et system udviklet i 1842. Svinget trækker musikrullen og en blæsebælg, der giver luft til piberne.

Axel Stüber i sit værksted i Berlin
Axel Stüber i sit værksted i Berlin

Harmonipanen er en smuk, original berliner-lirekasse, bygget efter historisk forbillede. Lirekassen eller drejeorglet, som Axel Stüber mener er den rette betegnelse for instrumentet, er et fint stykke håndværk. Kassen er bygget af bæredygtige, naturmaterialer og dekoreret med den gamle håndværksmetode intarsia, De stolte traditioner og lirekassens rene og bløde toner er Axel Stübers kendemærke.

Den sidste lirekassebygger i Berlin

Raffin 20/40 Z

Raffin 20/40 Z lirekassen er et meloton tungeorgel bygget af den kendte, tyske orgelbygger, Josef Raffin, i Uberlingen et sted mellem 1988 og 1993.

Lirekassen er det eneste Raffin tunge-orgel i Danmark.

Den smukke Rafin tunge-lirekasse er flot dekoreret.
Den smukke Rafin tunge-lirekasse er flot dekoreret.

I modsætning til et pibeorgel formes lyden i et tungeorgel af metaltunger, der sættes i svingninger. På samme måde, som i en mundharpe eller i en harmonika. 

Tungeinstrumentet er en gammel opfindelse. Instrumentet stammer fra Kina og kendes 3000 år før Kristi fødsel. I Shangdynastiet havde man et mundorgel med med rør af bambus monteret med metaltunger. Instrumentet blev kaldt sheng.

I Europa begyndte man i 1740 eksperimentere med tungeinstrumenter. I 1821 tog dn kun 16-årige tysker Christian Friedrich Ludwig Buschmannn patent på mundharmonikaen og i 1829 blev der taget patent på trækharmonikaen i Wien. 

Den håndmalede Raffin-lirekasse har fået følgeskab af en engel.
Den håndmalede Raffin-lirekasse har fået følgeskab af en engel.

Fra 1800-tallet og 1900-tallet kendes tungeorgler også blandt lirekasserne. Men trods deres smukke klang er det dog pibeorglerne, der er de mest karakteristiske, traditionelle og eftertragtede instrumenter i lirekasseterminologien.  

Tungeorglet har sin egen hyggelige lyd, der vækker minder om gamle dages stemningsfyldte harmonikaspil. Musikken er særlig egnet til det maritime liv, til de livlige, gamle folkelige mazurkaer og polkaer  eller til romantisk fransk kærlighedsmusik.

Musikken til de mekaniske lirekasser ligger på papirruller.
Musikken til de mekaniske lirekasser ligger på papirruller.

Den lille Raffin-lirekasse, der er den eneste af sin slags i Danmark, vejer 15 kilo og er bygget, som en bærbar lirekasse. – Et maveorgel, der kan bæres i en sele om halsen. Lirekassen har dobbeltbælg. Den har 20 plus 20 toner, og lydstyrken kan justeres med med en klap.

Den dekorative og håndmalede lirekasse er autentisk og ren mekanisk. Musikken ligger på papirruller. Tonerne formes, når huller i papiret sørger for at ventilerne åbner for luften til tungerne.

Josef Raffin spiller Johan Strauss

Cibrinos legendariske lirekasse

Rottekongen og lirekassemanden, Cibrino, optrådte gennem tiden med flere forskellige lirekasser. Den sidste, største og dyreste var en halvautomatisk Hofbauer Harmonipan 37. Lirekassen blev anskaffet hos orgelbygger Hofbauer i Tyskland i 1987 for den fyrstelige pris af 120 000 kr. Dengang var den topmoderne og velspillende.

Et alsidigt repetorie

Med til lirekassen hørte 11 musikkassetter hver indeholdende 10 melodier. En del af dem var danske og specielt fremstillet til Cibrino. Desuden var der evergreens, marchmusik, fødselsdagsmusik, bryllupsmusik, men også klassisk musik fra Mozart, Bethoven og andre store komponister.

Lirekasse
Cibrinos lirekasse tjente mange formål

Lirekassen var et udstillingsvindue

Når Cibrino optrådte med lirekassen, blev den samtidig brugt til markedsføring. Den var overbroderet med skilte, avisudklip, samt en hjemmelavet tilladelse til lirekassespil. – Lirekasselåget tjente som bord og var fyldt med postkort og kassettebånd med rottekongen og hans musik.

Gik verden rundt i National Geographic

Cibrino og lirekassen blev ikke blot kendt over hele Danmark, men også internationalt, da National Geographic i 1999 bragte et foto af Cibrino og lirekassen med teksten: – I just yell, “Police!”, and they wriggle into Costume and go, says 78 year old Peter Cibrino of his trained rats, stars of a show he has taken on the road for 60 years.

Cibrinos lirekasse
National Geographic satte Rottekongen Cibrino på verdenskortet i 1999

Da Cibrino kom på plejehjem i 1997, solgte han lirekassen til gamle venner – et ægtepar, som havde kassen stående godt et par årtier, inden den i 2021 blev solgt til Positivspilleren. Lirekassen kunne på det tidspunkt ikke længere spille. Siden har Positivspilleren renoveret lirekassen. Med sine 46 fløjtepiber i metal, spiller den, specielt den klassiske fløjtemusik, som en drøm.

Cibrino spiller på Hofbauer-lirekassen og fortæller om sit liv

Cibrinos snydelirekasse

Cibrino-snydelirekassen har tilhørt Rottekongen Cibrino. Den er fuldautomatisk og spiller Cibrinos oprindelige lirekassemusik.

Musiken på lirekassen afspilles fra kassettebånd. At musikken kommer fra lirekassens piber er en illusion. Lirekassen er sindigt indrettet, med to højtalere, og således at den kun spiller, når svinget drejes. Musikken på kasettebåndet i snydelirekassen stammer fra Cibrinos egen Hofbauer lirekasse. Optagelserne blev lavet i 1987 i Cibrinos lejlighed, hvor Thomas Friberg drejede svinget på lirekassen. Thomas Friberg fotograferede også coverbilledet til udgivelsen af kassettebåndet.

Snydeirekassen er hjemmelavet og forsynet med Cibrinos varemærke, et skilt med danske flag og teksten, Cibrino, Danmark.

I Cibrinos udhus i St. Binderup foregik et større produktion af snydelirekasser i 1992. Snydelirekasserne blev solgt eller lejet ud.

I 1992 foregik der en større fabrikation af Cibrino snydelirekasser i Cibrinos udhus i St. Binderup. Lirekassevognene blev lavet af en lokal cykelsmed. Ideen var, at udleje lirekasserne til festlige lejligheder. Prisen var 100 kr. pr. dag plus et depositum på 5000 kr.

Til Positivspillerens Cibrino-snydelirekasse hører både Cibrinos officielle indspilning og udgivelse – men også en del spændende julemusik.

Kuk Kuk Valsen spillet på Cibrino-lirekasse

Den danske lirekasse fra Tyskland

Der er efter sigende aldrig bygget rigtige lirekasser i Danmark. Men sidst i 1800-tallet og først i 1900-tallet solgte og udlejede Danmarks dengang største musikforretning H. Petersen, senere Petersen og Steenstrup, lirekasser med påskriften, H. Petersen Fabrik eller Import, Petersen og Steenstrup, København. Lirekasserne var importeret fra lirekasseproducenten Gebrüder Bruder i Waldkirch i Tyskland.

Der kendes i dag kun bevaret få af disse “danske” lirekasser, der er solgt og har spillet i Danmark. I 2021 dukkede en af dem op i Tyskland. Den var oprindelig havnet på Mekanisk Musik Museum i København hos Claes O. Friberg, men efter hans død i 1996 endte lirekassen i Belgien, hvor den endte på et privat lirekassemuseum hos Roos Weis. Herfra blev den blev solgt til Roland Wolf i Tyskland. Lirekassen er siden blevet restaureret af den kendte tyske orgelbygger, Axel Stüber i Berlin.

Lirekassen er forsynet med nummer 1-99. Det fortæller at lirekassen er bygget på Gebrüder Bruder omkring 1885. Lirekassen er forsynet med adressen St. Kirkestræde 1, København. Ud fra adressen, der først blev taget i brug omkring 1903 og ud fra at København ikke er skrevet med J, hvilket man ophørte med i 1906, må man formode, at den ældre 1800-tals lirekasse må være renoveret, importeret og forsynet med intarsia-påskriften i starten af 1900-tallet.

De fleste af melodierne på den gamle, historiske valselirekasse er danske og tæller: Der er noget i luften, Oppe på bjerget, Nu går våren gennem Nyhavn Glade Jul og Hvor er min kone? De yngste stammer fra første halvdel af 1900-tallet. Melodierne er sandsynligvis slået på valsen hos Petersen og Steenstrup eller hos frøken Elisabeth Fehrenbach, en tysk orgelbygger der med sin far, Adrian Fehrenbach, der også var orgelbygger, var havnet i København, reparerede lirekasser og slog nye melodier på valserne i første halvdel af 1900-tallet.

Familien Fehrenbach stammede i øvrigt fra området ved Waldkirch og Adrian og Elisabeth Fehrenbach havde netop arbejdet på Gebrüder Bruder, hvor Petersen og Steenstrup lirekassen altså er bygget.

Petersen og Steenstrup lirekassen stod i mange år på Mekanisk Musik Museum i København, inden den havnede på et museum i Belgien.
Petersen og Steenstrup lirekassen stod i mange år på Mekanisk Musik Museum i København, inden den havnede på et lirekassemuseum i Belgien. Her er det Gert Friberg, der står bag lirekassen.

G. Bacigalupo replika

Bacigalupo replika lirekassen er bygget Werner Baus og Martin Goeckel i 1986. Lirekassen er bygget som en kopi af den sidste Bacigalupo lirekasse der blev bygget. Dog spiller den ikke som forbilledet med valse, men med papirruller. Lirekassen har 26 toner og er bygget og stemt op, som en Bacigalupo-lirekasse fra først i 1900-tallet. Den lyder som en gammel lirekasse lød. Et lydbilledet der ligger meget langt fra nutidens moderne elektroniske lirekasser.

Der er bygget 16 eksemplarer af lirekassen, der er monteret på en gammeldags, dansk trehjulet vogn.

Lirekassen har spillet i Danmark hos forskellige lirekassefolk.

Cocchi, Bacigalupo og Graffigna

En vaskeægte, historisk, legendarisk Bacigalupo valselirekasse. Lirekassen er bygget omkring 1892 af Cocchi, Bacigalupo og Graffigna. Den øverste frontplade ser ud til at være tilføjet efter 1909, hvor Bacigalupo skiftede adresse til Schönhauser Allé 79. Lirekassen, der blev fundet hos en kendt, svensk tivoliejer, mellem enarmede tyveknægte, karruselheste og radiobiler, er brugt i Danmark, inden den på et tidspunkt er endt i Sverige.

På valsen er der plads til 8 melodier. Instrumentmager Dyhr fra København, har på et tidspunkt slået danske melodier på valsen, der foruden den klassiske lirekassemelodi fra 1863, tæller melodier som Mon du elsker mig stadig Klaus Jørgen, Det er så yndigt at følges ad og Brudevalsen.

Bacigalupo er en af de mest kendte og legendariske lirekasse- og orgelbyggere. Firmaet holdt til i Østberlin og blev drevet af den italienske familie Bacigalupo i perioden fra 1890 til 1976.

Bacigalupo lirekasse drehorgel
Bacigalupo byggede byggede mange af de lirekasser, der blev brugt af de gamle lirekassemænd.

Søg

Søg …

Julemarkeder

Lirekassemand, Positivspilleren underholder i Den Fynske Landsby.

Positivspilleren er statist i årets brag af den flotte og spændende tv-julekalender, Julehjertets Hemmelighed. De første to weekender i december viser landsbyen filmkulisserne frem, mens Positispilleren fornøjer gæsterne med gammeldags julemusik.

Historisk lirekasse

Bacigalupo

Historiske events

Lirekassemanden Positivspilleren optræder til historiske og eventyrlige events som gentleman eller pirat

Gentleman eller pirat? Positivspilleren har det rette udstyr og den rette musik til events med fokus på historie og eventyr.

Sidste Nyt

  • Glade Jul
  • Julemarkeder
  • Historisk Bacigalupo lirekasse

Kirkekoncert

https://youtu.be/cX0xp2WRiuk

Valselirekasse

Petersen og Steenstrup, en gammel historisk lirekasse er hentet hjem til Danmark

Et stykke kulturarv fra 1885 er hentet hjem til Danmark

Bogudgivelse

Bogen om lirekassen, lirekassemænd og lirekassemusik. Den forunderlige Lirekasse.

TV-Korup

https://youtu.be/jLCj9Sw3pQk

TV2-Fyn

https://youtu.be/hxInuE5XNOw

Lirekassen

**************
Endskjøndt Alverden spotter
dens skarpe brudte Klang,
den simple Lirekasse
jeg vie dog en Sang.
 
Saa smukt i Salen klinger
det prægtige Klaver,
men Gadens Lirekasse
mig rører næsten mer.
 
Til den, som sidder bøiet
af Livets tunge Vægt
den bringer dog en Tone
af ædelbaaren Slægt.
 
Til den, som dybt i Mørket
ei Lykkens Solglands saae,
den sender dog en Straale
ind i den dunkle Vraa.
 
Ved Læsten lytter Svenden
og glemmer Sorg og Nød
og Dagens tunge Arbeid
for — knap det tørre Brod.
 
Den unge, blege Kone
har standset med at sye,
hun nynner Melodien
og stræber saa paany.
 
Og Rollingerne juble,
hver eneste og en,
og hoppe overgivent
omkring paa bare Ben.
 
Lad Væggen være sprukken
og Skjebnen streng og sær,
Musikken kaster over
det Alt et venligt Skjær.
 
Er Tonerne lidt haarde,
det siger ikke stort —
de have deres Gjerning
i Livskoncerten gjort!

Kristian Arentzen, 1862

Orgelbau Stüber

https://www.youtube.com/watch?v=WxwmtrAV0MY&fbclid=IwAR1VqfuRywsXAQlnXXZHrghifw0DXaBQwmMg0i020sFSgZ5ZEFtQzYojcfw

Presse og pr

  Lirekassemanden, Positivspilleren.

© Positivspilleren