Da lirekassen for over 200 år siden kom til Norden, bredte den sig ikke kun til Danmark, men også til Sverige, Norge og Finland. Lande der den dag i dag holder de gamle lirekassetraditioner i hævd. Ja selv langt oppe i Nordatlanten i Island finder vi Orgel Johann, der som en frisk 88-årig bygger sine lirekasser selv.
I Norge finder vi de første rejsende lirekassemænd i Christiania (Oslo) omkring år 1800. Det er sigøjnere og rejsende, der optræder på markeder og i etablissementer, med billedeforevisninger med Laterna Magica og lirekassespil.
Steinkjeer Positivet
Lirekassen breder sig op gennem Norge. Den bruges til fest, på havne og i skibe, hvor musikken spreder glæde. I Steinkjer-området og langt op mod Mo opstår der fra 1850-1910 en enklave af lokale lirekassebyggere. Håndværkere og bønder, der bygger “norske” lirekasser, kendt som Steinkjer-lirekasser eller Steinkjer-positiver. Man regner med, at der er bygget omkring 600 Steinkjer-lirekasser i alt. Sandsynligvis er mange af delene til disse lirekasser dog hentet hos lirekassefabrikker i Tyskland.