Import fra Tyskland
Selv om der i Danmark har været orgelbyggere, der beskæftigede sig med lirekasser og forretninger, der solgte lirekasser, er der næppe produceret en eneste lirekasse i Danmark.
De historiske lirekasser der blev solgt, udlejet og anvendt i Danmark i 1800-tallet og starten af 1900-tallet er alle importeret fra orgelbyggere og lirekassefabrikker i Tyskland.
H. Petersen, senere Petersen og Steenstrup importerede deres lirekasser fra Waldkirch i Tyskland. Her blev de blev produceret af firmaet Gebrüder Bruder, senere Gebrüder Bruder Sohne. Det er ud til at nogle af Gebrüder Bruder lirekasserne var årtier gamle, inden de havnede i Danmark, forsynet med navnet Petersen og Steenstrup.
Andre af de lirekasser de danske lirekassemænd spillede på var produceret af Frati og Bacigalupo i Berlin og F. Wrede i Hannover.
At Tyskland var og er metropol for orgel og lirekassebyggeri, er i øvrigt et stykke kulturhistorie, der er blevet optaget på Unescos liste over verdensarv som skal beskyttes.
Tyske orgelbyggere stod for danske lirekasser
I Danmark blev lirekasserne, der alle var valselirekasser, vedligeholdt af “orgelbyggere”, som Adrian Fehrenbach, Elisabeth Rose Fehrenbach og Johanne Fehrenbach, der stammede fra Tyskland og havde arbejdet for Gebrüder Bruder, samt af Ludvig Dyhr, der egentlig var skibsværftsarbejder, men som autodidakt kaldte sig orgelbygger eller instrumentmager.
Det var hos dem man, fra tid til anden, fik slået nye, danske melodier på valsen. Ofte var det med i en eventuel lejeaftale, hvis lirekassen var lejet gennem Petersen og Steenstrup eller Fehrenbach. Ellers var prisen 25 kr. for en ny melodi. – Mange penge på det tidspunkt.
Under 20 historiske lirekasser tilbage
Der er ikke bevaret mange antikke og historiske lirekasser i Danmark. De fleste af de lirekasser der spilles på i dag er nyere tyske lirekasser – mange med computerstyret elektronik. Et system der vandt frem i 1980érne. Dog findes der også rent mekaniske lirekasser, der spiller med musikken på papirruller.
Af oprindelige, historiske valselirekasser, fra dengang lirekassespil var et erhverv, er der i Danmark under 20 tilbage. De er fordelt på museer og i private samlinger. En del af de gamle lirekasser er gået til eller er endt hos samlere i Tyskland eller Belgien.
Interessen for de mekaniske og historiske lirekasser synes imidlertid at være stigende. Gamle lirekasser restaureres. De historiske lirekasser byder på et spændende autentisk lydbillede. Den enkle, rå oprindelige lirekasselyd. Ikke to lirekasser lyder ens. De har hver deres sjæl efter den orgelbygger, der har skabt dem.