Lirekassenmusikken kom fra syd
Lirekasserne og lirekassemusikken kom med sigøjnerne fra Tyskland til Danmark i 1800-tallet. Først i 1800 blev lirekassen et populært instrument, der med udenlandsk og dansk lirekassemusik spredte glæde i fattigmandssamfundet.
Tiggeri og vagabondering var forbudt og blev straffet med op til seks måneders fængsel. Sigøjnerne og lirekassemændene / positivspillerne var ilde set.
Indfødte, uarbejdsdygtige danskere kunne imidlertid få lov til at bruge lirekassen til erhverv. Lirekassen blev herved en social foranstaltning, hvormed handicappede og invalide krigsveteraner havde mulighed for at skaffe sig selv føden.
I Danmark blev der i en periode sidst i 1800-tallet bygget lirekasser af lokale orgelbyggere, blandt andet orgelbygger Pettersen og orgelbygger Fehrenbach. Musikken, der blev spillet var typisk kirkemusik, folkemusik og ballader. Dansk lirekassemusik talte i første halvdel af 1900-tallet, populære numre som, Manden på Risten, Mor Danmark og Det er så Yndigt at følges ad.
De få lirekassemænd, der i dag spiller i Danmark, gør det for sjov, af interesse eller som bierhverv. Musikken er alsidig og spænder fra gamle tyske slagere til moderne udenlandske og danske melodier samt klassisk musik.