Denne historiske Bacigalupo-lirekasse, med 33 toner og 19 synlige piber er bygget i Berlin i 1890érne hos orgelbyggerne Cocchi, Bacigalupo og Graffigna. Lirekassen har tilbragt de sidste mange år opmagasineret i en papkasse hos en kendt, svensk tivoliejer. Bacigalupo lirekassen stod mellem enarmede tyveknægte, karruselheste og radiobiler. Nu har Positivspilleren købt den og sikret et stykke dansk kulturhistorie. Lirekassen er hentet hjem til Danmark, hvor den har været brugt.
Bygget i Berlin – brugt i Danmark
Navnet Bacigalupo er kendt af enhver lirekassemand verden over. Bacigalupo-lirekasserne blev bygget i Østberlin fra 1890 til 1976 af de mest legendariske europæiske orgelbyggere. Bacigaluop familien stammer fra Italien.
Et stempel på stiftvalsen forkynder, at instrumentmager, Dyhr i København, har slået nye danske melodier på valsen. Sandsynligvis i midten af 1900-tallet.
La Paloma
Foruden den klassiske, gamle lirekassemelodi La Paloma, der stammer fra 1863, indeholder valsen de danske melodier, Klaus Jørgen, Det er så yndigt at følges ad og Brudevalsen. –
Ingen tvivl om, at lirekassen har tilhørt en dansk lirekassemand og har været brugt i Danmark.
Den smukke antikke lirekasse indgår nu i Positivspillerens samling af historiske lirekasser, der fra tid til anden bliver brugt til historisk musikformidling og filmoptagelser.